Oracle Solaris tekent deals met HP en Dell

Oracle heeft aangekondigd dat HP en Dell zijn te certificeren en doorverkopen van de Oracle Solaris-besturingssysteem, evenals Oracle Enterprise Linux en Oracle VM, op ​​x86-servers.

Onder de voorwaarden van de deal, zal Dell en HP verkopen ook Oracle’s Premier Support voor Oracle Solaris, Oracle Enterprise Linux en Oracle VM, waarmee klanten toegang tot de voortgezette product update van Oracle zal geven, de bedrijven zei in een aankondiging op donderdag.

De deal werpt enig licht op de plannen van Oracle voor Solaris, een versie van Unix verworven samen met Sun Microsystems in een deal afgerond in januari. Echter, heeft Oracle zwijgen over het lot van de open-source versie van Solaris, OpenSolaris gebleven.

Oracle Enterprise Linux, geïntroduceerd in 2006, is gebaseerd op en concurreert met Red Hat Enterprise Linux (RHEL), terwijl Oracle VM is Oracle’s vlaggenschip server virtualisatie aanbod, en is gebaseerd op het open-source Xen hypervisor.

Andere bedrijven die Solaris op x86-hardware onder andere IBM en Fujitsu Siemens. IBM eerder voerde ook Solaris op 64-bits hardware platforms, maar eerder in juli aangekondigd dat het zou stoppen met de verkoop Solaris 10 abonnementen op x64-systemen te beginnen op 27 augustus.

Solaris heeft een geschiedenis van wordt nauw geïntegreerd met eigen Sparc-hardware van Sun, maar Oracle zei dat de nieuwe deal geeft groeiende populariteit van het besturingssysteem op de grondstoffenprijzen x86-systemen.

Oracle Solaris … is de vraag over meerdere x86 platformen “, zegt Oracle President Charles Phillips in een verklaring.” Bovendien worden meer en meer klanten opbouwen van virtuele omgevingen met behulp van Oracle Enterprise Linux en Oracle VM op x86 platformen. De aankondiging van vandaag toont het engagement van Oracle naar openheid en zal Dell en HP klanten te voorzien van nieuwe niveaus van ondersteuning en directe toegang tot diepgaande expertise product, het beperken van risico’s in hun IT-omgeving.

Terwijl de overeenkomsten met Dell en HP zijn een indicatie dat Oracle vooruit beweegt met zijn plannen voor Solaris, is de voortdurende onduidelijkheid rond OpenSolaris OpenSolaris leidde de raad van bestuur (OGB) om dreigen te ontbinden voor het einde van augustus.

Op 12 juli heeft de raad van bestuur een ultimatum: als Oracle een contactpersoon voor de OGB niet benoemt met 16 augustus, zal de raad van bestuur zijn 23 vergadering in augustus gebruiken om collectief ontslag te nemen. Onder de huidige OpenSolaris grondwet, zou een dergelijke actie leiden tot een controle van de OpenSolaris worden teruggestuurd naar Oracle.

Voormalig Zon uitvoerende en OGB lid Simon Phipps vertelde de website UK op vrijdag dat Oracle nog niet had gereageerd op het ultimatum van de raad. “Ik kan bevestigen dat de OGB geen antwoord van welke aard van Oracle tot nu toe heeft ontvangen,” zei hij.

Op de OpenSolaris gebruikersforum website, de gebruiker Richard Hamilton merkte op dat duidelijkheid op Oracle Solaris was welkom, maar dat “meer communicatie en openheid” nodig was op het open-source distributie.

Zon opgebouwd aanzienlijke geloofwaardigheid met open-source mensen: door deel te nemen aan X11 en Gnome, met lange open over standaarden en protocollen ze ontwikkeld door Open-inkoop OpenOffice, OpenSolaris en Java, “Hamilton schreef.” Oracle heeft vrij snel afgebroken veel van die geloofwaardigheid.

Data Centers, IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen, Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia, datacenters, Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren, Kunstmatige Intelligentie, Nvidia biedt tot AI supercomputer voor non-profit onderzoek

In februari, Oracle directeur productmanagement Dan Roberts deelgenomen aan de OpenSolaris Annual Meeting en verzekerde de leden dat het bedrijf zou blijven OpenSolaris ondersteunen.

Oracle zal blijven OpenSolaris beschikbaar als open source te maken, en Oracle zullen actief blijven steunen en deel te nemen aan de gemeenschap, “Roberts zei, volgens een IRC transcriptie van de vergadering. Roberts zei op het moment dat Oracle zou” blijven OpenSolaris leveren releases, waaronder de aankomende OpenSolaris 2010.03 release “.

Dat release, oorspronkelijk gepland voor februari, en duwde terug tot maart, moet nog komen. De huidige OpenSolaris release is 2.009,06, in juni 2009 gelanceerd.

Oracle wilde geen commentaar geven op dit artikel.

IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’

Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren

Nvidia biedt tot AI supercomputer voor non-profit onderzoek