Hands-On: Bluetooth gebruiken op Linux

Ik heb niet over het gebruik van mijn Bluetooth-apparaten op Linux in heel wat tijd geschreven. Dat is goed, want het betekent dat ze zijn allemaal gewoon aan het werk, dus er is niet veel om over te schrijven. Maar er zijn een aantal interessante en nuttige ontwikkelingen in de Bluetooth-ondersteuning voor verschillende Linux-distributies onlangs geweest, dus ik denk dat het nuttig zal zijn om te draaien door middel van een enquête van de Bluetooth-apparaten en Linux-distributies zijn.

In feite is het bleek nog meer nuttig dat ik had verwacht te zijn, vooral voor mezelf! Terwijl er door en het testen van al mijn laptops voor dit bericht, ik ontdekte dat Bluetooth helemaal niet werken op mijn Acer Aspire V3-111. Ik had dit niet gemerkt tot nu toe gewoon omdat ik niet had geprobeerd om het even welk van mijn Bluetooth-randapparatuur te gebruiken met het. Na veel zoeken op het web, en prikken, porren en het testen op mijn eigen, ik eindelijk het werkend. De details zijn hieronder in de ‘overige hardware en Hik’ sectie.

Het eerste deel van dit onderzoek zullen een laptop te gebruiken met een aantal verschillende distributies, zodat ik kan concentreren op de verschillen in de Bluetooth-ondersteuning, zonder te hoeven maken over hardware problemen. Het tweede deel zal dan kijken naar een aantal andere laptops, en zal zich concentreren op de hardware verschillen zonder te proberen om te kijken naar elke distributie op elke laptop.

Bluetooth-ondersteuning in Linux vandaag de dag is verdeeld tussen twee sets van de pakketten. De eerste is de bluez pakketten, die de bestuurder stack voor Bluetooth-adapters, en diverse hulpprogramma’s voor CLI administratie van Bluetooth te bieden. Aangezien alle van de Linux-distributies die ik hier het testen van ten minste de bluez driver package in de basis distributie, ik ben niet van plan om stil te staan ​​bij dat.

Ik ga kijken naar dit in de eerste plaats vanuit een GUI perspectief, met behulp van de desktop tools om Bluetooth-apparaten te beheren. Als u wilt / noodzaak om Bluetooth-apparaten te beheren vanaf de opdrachtregel, de bluez-tools pakket zorgt voor de nodige programma’s. Ik zal niet met betrekking tot die hier.

Elke desktop manager heeft zijn eigen set van pakketten voor Bluetooth-beheer, zodat ze zien er allemaal een beetje anders, maar als ik ben van plan om te laten zien in deze post, de algemene aanpak is zeer vergelijkbaar.

Nog een ding. Ik wil niet dat iedereen bang maken door over-complicerende dit, want over het algemeen is het zeer gemakkelijk. Aansluiten van een Bluetooth-muis, bijvoorbeeld, duurt meestal minder dan een minuut en is ongeveer vier klikken.

Dus, aan de slag met deze ga ik een Acer Aspire V laptop en een aantal verschillende wijzen apparaten gebruiken – een Logitech V470 Bluetooth Laser Mouse, een Logitech T630 uiterst dunne Touch Mouse, en een Kensington Slimblade Trackball Mouse. Ik heb al mijn veelgebruikte Linux-distributies op deze laptop geïnstalleerd, dus ik zal gewoon lopen via hen en geven een beschrijving en screenshots van het configureren van de Bluetooth-apparaten wijzen.

KDE Plasma: First up (om geen betere reden dan het is voor het eerst in de bagageruimte lijst) is KDE Plasma. Als uw computer beschikt over een Bluetooth-adapter, moet u het Bluetooth-pictogram te zien onder de controle en de status van pictogrammen aan de rechterkant van het paneel KDE, zoals hier getoond.

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Bluetooth en kies Bluetooth configureren om het scherm Bluetooth-apparaten te krijgen. Er zijn twee interessante dingen hier: ten eerste, het is u te informeren dat uw computer is niet zichtbaar voor andere Bluetooth-apparaten (dat is goed nieuws), en ten tweede, kunt u klikken op de knop in het midden van het venster om een ​​nieuwe Bluetooth-apparaat toe te voegen.

Klik op Een apparaat in dit venster, en druk op de knop Verbinden op de muis (of welk apparaat dat u wilt toevoegen). Na een paar seconden, zal het nieuwe apparaat worden opgenomen in dit venster – samen met eventuele andere zichtbare Bluetooth-apparaten binnen 10 meter van je.

Selecteer met de muis en klik op Volgende om te koppelen met het apparaat en maak de verbinding. Merk op dat de verbinding procedure niet langer vraagt ​​om een ​​”dummy” PIN-code, zoals het vroeger was.

Nadat de koppeling is voltooid, kunt u terugkeren naar het scherm Bluetooth-apparaten om te zien welke apparaten zijn geconfigureerd, en u kunt kiezen om een ​​beetje meer informatie over dat apparaat te krijgen, zoals de exacte model en de hardware-adres.

Een ander interessant ding. Wanneer een geconfigureerde en actieve Bluetooth-apparaat binnen bereik is, wordt het Bluetooth-pictogram in het KDE-taakbalk worden gewijzigd om aan te geven dat, zoals hier getoond.

Door te klikken op dat icoon brengt een gedetailleerde Bluetooth-status venster dat Connected en beschikbare Bluetooth-apparaten laat zien.

Linux en open source

Monteer de windows partitie op het Linux-systeem, kijk in / windows / system32 / drivers voor een bestand met de naam BCM43142 * .hex, ik vermoed dat de exacte naam van het bestand kan variëren, afhankelijk van de versie van de Broadcom chip en het Windows-driver in gebruik, maar het moet beginnen en eindigen zoals weergegeven. Kopieer dit bestand naar je Linux-systeem, en ontkoppelt u de Windows-partitie, Verkrijg de hex2hcd hulpprogramma broncode van GitHub. Het is slechts één bestand en een Makefile;. Het bestand converteren Windows.hex to.hcd formaat, met behulp van het hulpprogramma,. Verplaats het geconverteerde bestand naar /lib/firmware/bcrm/BCM.hcd;Reboot

Linux en ontbijtgranen: Waarom zijn er zo veel smaken; Hands-on met Kali Linux Rolling; Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen:? MATE, Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen: de kaneel, Hoe kunt u uw Linux-desktop aan te passen: Xfce; Handsfree op openSUSE Leap RC1: Een wandeling door van de installateur; Hands-on: Kaos Linux 2015,10; Zo versus Calamares: Vergelijking Manjaro 15.09 installateurs; upgraden van mijn Linux-Windows multi-boot systeem om Windows 10; Hands-on: Linux UEFI multi -Boot, op mijn manier, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, deel twee

Ok, dat was leuk en vrij gemakkelijk op de KDE Plasma. Het Linux packages betrokken bij dit voorbeeld zijn bluez, dat de Bluetooth stack voor Linux en bluedevil die de Bluetooth Wizard bevat voor nieuwe toestellen.

Gnome 3: De Bluetooth-status en het bedieningspaneel is opgenomen in het System Status drop-down aan de rechterkant van de Gnome 3 bovenpaneel. Klik gewoon op een van de iconen daar, en je zal de drop-down paneel te zien.

Hier kunt u zien dat op dit moment heb ik geen WiFi-verbinding en Bluetooth niet in gebruik is (wat betekent dat er geen Bluetooth-apparaten die momenteel zijn aangesloten).

Klik op de Bluetooth-lijn en selecteer Bluetooth-instellingen om de Bluetooth-management utility te krijgen. Er is geen aparte “Een apparaat toevoegen” modus om deze, het beheer nut komt en begint te zoeken naar Bluetooth-apparaten onmiddellijk. Het enige wat je hoeft te doen is druk op de knop Verbinden op de muis, en wacht een paar seconden voor het te verschijnen in de lijst met apparaten.

Enterprise Software; Sweet SUSE! ? HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; Enterprise Software, te beginnen met Linux in de vroege dagen, Linux, Linux survival guide:? Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen

Er is ook geen aparte “Connecting” scherm, wanneer u op de muis in de lijst met apparaten het zal direct verbinding en het apparaat te configureren klikt, en u op de hoogte wanneer het klaar is voor gebruik.

Zodra het apparaat is aangesloten en klaar voor gebruik, kunt u hierop klikt u nogmaals in het beheer scherm om een ​​gedetailleerde hardware-informatie venster te krijgen.

Er zijn knoppen in dit scherm om het apparaat los te koppelen, en de inrichting van de Bluetooth-configuratie volledig te verwijderen, en om het hulpprogramma Muis & Touchpad instellingen te starten. Dat is een mooi gebaar.

De Linux-pakketten die nodig zijn voor Bluetooth-ondersteuning in Gnome zijn bluez (nogmaals, Duh) en gnome-bluetooth.

Xfce, LXDE en i3: Al deze distributies meestal gebruik van de blueman grafische bluetooth manager pakket. Xfce en LXDE hebben op het pictogram GUI opgenomen in hun standaard panel, op i3 je moet blueman-applet autostart in het configuratiebestand.

Klikken Bluetooth-pictogram in het paneel brengt de controle Bluetooth-apparaten. Klik op Zoeken in dat venster, en druk op Verbinden op de lijn voor de muis om een ​​verbinding te starten.

Wanneer de muis verschijnt in het venster Apparaten te selecteren en klik vervolgens op Setup.

Na het koppelen met het Bluetooth-apparaat, het dialoogvenster vraagt ​​u om het type bluetooth configuratie te associëren met het te bevestigen. In het geval van een muis, de enige redelijke keuze is Human Interface Device Service. Je kan kiezen niet aansluiten, maar dan zou het een presse-papier in plaats van een muis zijn.

Wanneer het installatieproces is voltooid, moet de muis te werken – je kunt het zelfs gebruiken om het venster te sluiten als je wilt!

Kaneel en MATE: Dit is een vrij interessant verhaal. Sinds een aantal jaren is de Linux Mint-ontwikkelaars hebben veel energie gestoken in het behoud van afzonderlijke Bluetooth-pakketten voor Kaneel en MATE. De Cinnamon pakket had compatibel met gnome-bluetooth, die een bewegend doel was om te zijn, en op MATE zij gebruikten de GTK + blueman pakket, dat ook wordt gebruikt voor het Xfce en LXDE boven.

Ze kreeg uiteindelijk moe van die (veel zou zeggen dat ze finalled wised …), en besloten om hun eigen Bluetooth beheer pakket geschikt voor gebruik op zowel Kaneel en MATE zou ontwikkelen. Dus bluebarry was geboren. Enkele van de details van deze worden toegelicht in Clem’s segfault blog.

Zoals we hebben gezien met de andere desktops, is er een Bluetooth-pictogram in het Cinnamon of MATE paneel. Klik dat voor het bedieningsmenu te krijgen, en selecteer Bluetooth-instellingen van dat venster.

Het venster Bluetooth controle geeft aan of connectiviteit in ingeschakeld of uitgeschakeld, of het systeem zichtbaar is voor andere Bluetooth-apparaten die op zoek zijn naar verbindingen, en een lijst van de momenteel bekende / aangesloten Bluetooth-apparaten. Als u een nieuw apparaat aan te sluiten, klikt u op de “+” in de linkerbenedenhoek van het venster.

Het venster Bluetooth Nieuw apparaat Setup zal verschijnen, en beginnen met het zoeken naar andere Bluetooth-apparaten binnen het bereik. Selecteer het apparaat dat u wilt aansluiten uit deze lijst en klik op Doorgaan. Het apparaat wordt gekoppeld en in de geschikte soort, dan is het klaar voor gebruik.

Wanneer Bluetooth-apparaten zijn aangesloten, zullen ze ook worden weergegeven in het pop-upvenster voor het pictogram panel. Het selecteren van een van die apparaten geeft u een ander apparaat-functie specifieke set van commando’s. Voor een aanwijsapparaat (muis / trackball) zijn de opties om te verbinden / verbreken en start het hulpprogramma muisinstellingen.

Andere hardware en Hik: herhaalde ik al deze testen op de meeste van de laptop systemen die ik bezit. De resultaten waren precies zoals ik had verwacht (alles werkte op dezelfde manier) totdat ik aan Debian Testen op de Acer Aspire V5. Ik had al getest dat systeem met openSuSE Leap en Korora, en alles werkte perfect, dus ik wist dat er zou geen probleem zijn. Maar Debian niet herkende of het configureren van de Bluetooth-adapter. Toen ik ging naar de Bluetooth-manager en de geselecteerde Adapters, het gewoon niet iets te noemen.

Ik ging ervan uit dat dit iets te maken met een niet-vrije driver op dat nog niet op Debian werd geladen had. Na een beetje krabben rond met dmesg, synaptische, en een paar zoekopdrachten op het web, heb ik eindelijk ontdekt dat ik nodig had om th e firmware-misc-nonfree pakket te installeren. Ik weet nog steeds niet precies wat firmware is nodig van dat pakket – het pakket beschrijving zegt dat het bestaat uit een verscheidenheid van de firmware “blobs” die niet individueel groot genoeg om hun eigen pakket te rechtvaardigen – of zelfs precies welk apparaat nodig van de firmware. Maar na het installeren van dat, en het rebooten, Bluetooth kwam recht en werkte perfect.

Mijn Acer Aspire One 725 beschikt niet over een Bluetooth-adapter, maar zelfs op dit is er een klein beetje te melden. Met alle van de desktops, wanneer er geen adapter is gedetecteerd of geconfigureerd, het Bluetooth-pictogram wordt niet weergegeven op het paneel.

De Acer Aspire V3-111, dat wist ik al heeft een pijn-in-the-achter Broadcom WiFi-adapter, blijkt te zijn een nog grotere pijn-in-the-achter voor Bluetooth. Zelfs met de juiste Broadcom driver en firmware geïnstalleerd en WiFi normaal werkt, geen van de Linux-distributies die ik probeerde was in staat om te herkennen en te configureren van de Bluetooth-adapter. Ze leken allemaal aan de Bluetooth-adapter te herkennen, zodat alle van de Bluetooth-configuratie en add-apparaat schermen boven kwam zonder klachten, maar ze gewoon nooit gezien Bluetooth-apparaten. Grrr!

Controle van de boot logs (dmesg) vond ik dat de bestuurder was op zoek naar een firmware-bestand met de naam BCM.hcd dat het niet vinden. Een paar zoekopdrachten op het web is gebleken dat dit niet een onbekend probleem, en veel lezen later vond ik dat als je nog Windows geïnstalleerd voor dual boot, de eenvoudigste oplossing is om te kopiëren en te converteren het firmwarebestand van Windows en zet het in de juiste plaats voor de Linux-driver te vinden. Een vereenvoudigde versie van de stappen is

Ja, ik weet dat dit een koninklijke pijn in de nek, en elders. Ik ben niet erg verrast, omdat ik al wist dat de Broadom WiFi-adapter was lastig, maar dit brengt het naar een geheel nieuw niveau. Als dat aantal stappen lijkt te moeilijk of intimiderend voor u, dan heb ik een ander alternatief – Gebruik een systeem niet te kopen voor Linux met een Broadcom draadloze adapter. Ik heb niet de bedoeling dat voor sarcastisch zijn, ik ben serieus. Helaas, ik weet ook dat het niet gemakkelijk is vast te houden aan dat advies, omdat je misschien niet in staat zijn om precies vertellen welke hardware een systeem heeft tot je het mee naar huis en beginnen de oprichting ervan. Nou, doe het beste wat je kunt, en vergeet niet dat er veel hulp die er zijn wanneer je het nodig hebt, zoals ik zojuist opnieuw ontdekt.

Een laatste opmerking over. Nadat ik Bluetooth werkt op de Aspire V3 met de eerste Linux-distributie, kopieerde ik gewoon de BCM.hcd bestand om de firmware directory op de andere partities, en het werkte prima, elke keer dat – met uitzondering van de Debian Testing (Jessie).

Ik had Debian geïnstalleerd met de Xfce desktop, en om wat voor reden het niet de installatie van de Bluetooth-GUI pakketten. Misschien was dit gerelateerd aan de adapter niet werkt of proprietaire firmware nodig is voor de adapter. Hoe dan ook, het resultaat was dat er geen Bluetooth-pictogram op het paneel Debian Xfce.

Dit was gemakkelijk te bevestigen, ik ging gewoon naar synaptische en installeerde de blueman pakket, dan gereboot. Bij Debian back-up van de Bluetooth-pictogram kwam was er, en het werkte prima. Heerlijk.

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

? Beginnen met Linux in de vroege dagen

Linux survival guide: Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen