H-P naar Oracle: hier komt Leo (en Ray)

Iedereen herinner me de tagline voor The Shining? ‘Hier komt Johnny’ en je ziet de manische blik die alleen Jack Nicholson kan brengen naar het grote scherm. Houd die gedachte met betrekking tot de benoeming van Leo Apotheker, ex-CEO van SAP om de bovenste plek bij H-P alleen met de slogan ‘Hier komt Leo’ zoals ik speculeren over wat dit betekent.

Vergeet niet dat Apotheker bracht 20 jaar bij SAP, werd klaargestoomd voor de bovenste plek, alleen om weg te morrelen zijn kansen. Bewijsstuk A: SAP Business ByDesign suite van web-based applicaties, die tijdens horloge Apotheker was “-succes uitgedaagd,” op zijn zachtst gezegd.

De toekomst van zakelijke software gaat om “een frisse blik ‘en een’ nieuw perspectief ‘nodig van iemand die kan denken” buiten de doos. ” Leo Apotheker is niet die persoon.

Werkelijk? Nou, naast de benoeming Apotheker komt Ray Lane als niet-exec bestuurslid en voorzitter.

Laten we eens kijken naar drie belangrijke feiten

Er is al veel gemaakt van Apotheker’s ‘sterk’ karakter. Vinnie Mirchandani welsprekend vastlegt hoe interacties met Apotheker kan (en vaak) gaan

We hadden een paar van de keel clearing vergaderingen, terwijl hij bij SAP was.

Ik kan dat bevestigen. Maar even Ik kan getuigen van een man die, zodra hij krijgt om te weten dat u is charmant, geestig, warm en aanspreekbaar. Onze laatste ontmoeting was een van die ontmoetingen op een moment dat het duidelijk dat hij niet kon overleven was. De inhoud is niet belangrijk, maar mijn blijvende herinnering is een bescheiden man. Zelfbewustzijn in Silicon Valley is vaak schaars, maar dat is niet iets wat je kan zeggen over Leo Apotheker. Dus wanneer het denken over karakter, iets dat ontbrak in H-P enige tijd Apotheker teken mijn boxen. Verkoop? Ja – hij is daar met de beste. Wilskracht in het houden van de kosten onder controle? Een ander vakje heeft aangekruist. Techniek vriend? Nee en dat is in potentie een echt probleem voor de onderneming als het nodig heeft om te innoveren over meerdere productlijnen. Heeft hij geleerd van zijn SAP bovenste plek ervaring? We kunnen niet weten, maar mijn buikgevoel is dat hij weg enorme lessen zullen hebben genomen en hebben wat tijd om na te denken is altijd handig. Mijn enige nadeel is de vraag of het ego in de weg van zijn het maken van goede keuzes te krijgen. Nogmaals, kan niemand van ons weten totdat we hem in actie te zien.

Met zijn software en diensten geschiedenis (Booz, EDS, fatsoenlijk formaat Oracle Consulting) brengt hij ook een aantal van die perspectief HP. En als je koopt in de trends Ik profileren in mijn boek over hoe GE, BASF en zo vele anderen trouwen infotech, cleantech, biotech, healthtech etc, kan HP zijn leiding te gebruiken tot ver buiten de eigen huidige Infotech focus.

Ray Wang kijkt naar kernstrategie en opines

strategie van Oracle neemt silicium tot software en signaleert een behoefte om turnkey verticalized, geïntegreerd aanbod te leveren. Mocht HP blijven alleen dienen in het commoditized inframarkt, zal Oracle HP verslagen in gezamenlijke rekeningen voor thought leadership en geest aandeel. Oracle gaat na de high-end server markt en de verticalized apparaten. HP moet iets aan zakelijke leiders bieden indien zij dit wensen te concurreren. Software oplossingen is een basisvereiste. HP zou partner met SAP op de korte termijn te verdubbelen en de strijd Oracle.

Het is geen onredelijke analyse. Waar H-P snel een overwinning zou kunnen nemen in de tablet markt. Op dit moment enterprise leiders gaan noten over de mogelijkheden voor tablet-apparaten om de openstelling van de markten voor mobiele applicatie. FinancialForce kondigde onlangs een deal die al de weg krijgers in een nieuwe klant met behulp van iPads ziet. Apple is misschien wel het nemen van een vroege voorsprong, maar Dell is niet bepaald stil. Larry Dignan onlangs impliceerde dat H-P een Android-play zal maken. Luisteren naar ontwikkelaar chatter, dat klinkt als een populaire beweging.

SAP en HP zijn echt goed partners … voor SAP is dit een netto positief. Voor onze concurrenten in Redwood Shores, is dit een netto negatieve, dus ik ben op zoek naar dit met heldere ogen.

Leo is een zeer globale vent. Hij begrijpt echt de markt en begrijpt deze high-tech industrie duidelijk. Hij is erg klantgestuurde … Al met al, hij is gewoon perfect voor ons, want hij weet dat we de beste business software bedrijf in de wereld.

Nog afgezien van de binnenkant honkbalteam ironie in delen van deze verklaring, maar vestigt de aandacht op de noodzaak van zowel SAP als H-P op de markt aan te bieden een krachtig antwoord op Oracle’s hardware en software spelen zoals geschetst door Ray Wang. Terug naar Larry Dignan die zegt dat de onvermijdelijke speculatie

Apotheker de juiste man?

Apotheker gebouwd wereldwijde verkoop enterprise bij SAP als geen ander voor of na;. Apotheker was altijd van plan om de verkeerde man op de verkeerde plaats op het verkeerde moment als CEO bij SAP zijn;. Iedereen die op zoek naar dit en het vergeten van Ray Lane bouwde een persoonlijk fortuin van meer dan $ 800.000.000, terwijl op Oracle en die sindsdien is één van de slimste beleggers Silicon Valley is echt idioot.

Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software; HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal, Enterprise Software, HPE in gesprek te verkopen zijn software portfolio, Enterprise Software; HPE-updates Vertica, verhoogt de machine learning functies in Haven OnDemand

de grootste in het teken van mogelijke overname van SAP HP’s. HP en SAP hebben een gemeenschappelijke vijand: Oracle. Ondertussen, HP heeft de middelen om SAP te verwerven. En SAP’s eigendom van Sybase spelen goed met het thema enterprise mobility HP is gericht via de overname van Palm.

Velen hebben het begrepen op dit idee samenvallen tot een mogelijke fusie verhaal. Phil Fersht weerspiegelt een deel van het sentiment onder vele commenters als hij zegt

Leo is de man die je zou willen als je van plan bent om SAP te verwerven. Hij kent het bedrijf binnen en van buiten en is savvy genoeg om uit te werken een soort van spel van plan om de Duitse gigant integreren in de HP-imperium.

Behalve dat ik denk dat het denken is op zoek naar deze door de verkeerde lens.

De Ray Lane factor

Hoe zit het met de strategische richting?

Eerst omhoog, zowel SAP als H-P het gezicht van een gemeenschappelijke vijand in Oracle. Dat is met vermelding van de voor de hand liggende. Maar in het brengen van Apotheker / Lane in de mix, H-P is de invoering van twee mensen die niet direct betrokken zijn bij de dagelijkse vuurgevechten voor een beetje (of lange) tijd. Het betekent dat ze kunnen nieuws brengen – ja nieuw- denken aan de tafel over hoe de SAP / H-P relatie wordt benut tijdens het kijken om te zien wat voor soort van een vuist Oracle maakt van de hardware / software-combinatie.

Als Oracle Open World is een indicatie dan in ieder geval op de korte termijn, SAP / H-P hebben niets te maken over. In tegenstelling tot Ray, zie ik niet hetzelfde niveau van dreiging vanuit Oracle. De beelden vergaard uit Iron Man kan een bedrijf dat hard speelt maar de doos Exalogic niet precies zet de wereld in brand met belangstelling te spreken. Laten we niet vergeten dat Exalogic was hoofdthema Ellison’s tijdens een conferentie velen omschreven als gebrek aan visie. Maar wat te denken van de lange termijn?

Elke gedacht dat H-P zou SAP verwerven is fantasievol. Ongeacht wat ik zou denken, is er geen ontkomen Apotheker’s low werknemer ratings op het moment van zijn vertrek uit SAP. Dit was iets waarover ik trok parallellen met Mark Hurd’s werknemer ratings. Je kunt stellen dat intern, H-P werknemers zou een herhaling van het verleden, maar vrezen dat de uiteenlopende redenen zou negeren waarom Apotheker en Hurd scoorde zo slecht. Apotheker is een verkoop man in hart en nieren, terwijl Hurd was een veredelde boon teller. Maar in een SAP / H-P combinatie, de machtige Duitse arbeidersraden zou vrijwel zeker maken het onmogelijk voor H-P te verwerven. Dus laten we flip die munt.

H-P om SAP te verwerven? No way, maar …

Laten we veronderstellen dat zowel SAP en H-P eens er behoefte is aan een soort combinatie in aanwezigheid van een lange termijn dreiging van Oracle. H-P nodig zou hebben om een ​​heleboel huis schoonmaken doen langs de weg naar een actief dat is veel schoner dan wat we vandaag zien op te bouwen. Het zou moeten veel nauwer worden afgestemd op de notie van hardware, software en diensten geleverd aan elk apparaat. Dat moet een nog worden gearticuleerd maar gemeenschappelijk doelpunt.

Apotheker kunnen ‘verkopen’, dat idee om H-P terwijl Lane naar het schip soepel en het snijden van alle noodzakelijke afstoting deals te houden. Aan de zijkant, kan SAP Co-CEO McDermott en Snabe de noodige te doen, het nemen van hun signalen van Apotheker. Het kan zelfs mogelijk zijn H-P om de EDS verdeling revitaliseren en zo combinatie aantrekkelijker. In de tussentijd kunnen de besturen van zowel SAP als H-P rustig werken aan een deal waar SAP wordt de reverse listing koning en die Apotheker rijkelijk beloond voor zijn inspanningen. Dat op zich zou Bill McDermott’s gulle woorden uit te leggen over zijn voormalige baas en zou, als Larry Dignan impliceert, laat Apotheker te buigen uit om te genieten van zijn wijn collectie in de zekere kennis die hij had zich uit het recente verleden verlost.

Als u dat standpunt in te nemen dan gewoon omdat ik dacht dat Apotheker was altijd een interim-CEO van SAP, kan hetzelfde gezegd worden voor hem en Lane in deze huidige situatie. Behalve in dit geval kan ik een veel hoger doel voorstellen.

UPDATE: Sommige zijn me herinneren dat SAP altijd heeft gezegd dat het wil een software bedrijf. Drie jaar geleden, Henning Kagermann, dan CEO SAP vertelde me SAP zou nooit verkopen Business ByDesign voor minder dan 25 personen, noch zou het volgen van een surround-strategie. Grappig hoe een paar jaar en de markt verschuivingen dingen kunnen veranderen.

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

HPE offloads ‘niet-essentiële’ software assets om Micro Focus in 8800000000 $ deal

HPE in gesprek te verkopen zijn software portfolio

HPE updates Vertica, verhoogt de machine learning functies in Haven OnDemand